Nederlands
Deutsch
English
Fran├žais
Italiano

Sabreren hoe gaat dat?

Sabreren: hoe gaat dat?

Champagne sabreren is een hoogtepunt onder liefhebbers van de goddelijke drank. Het is een handeling die een ultieme kick geeft. Het is een vertoon van stijl waarbij je hart in je keel klopt. Sabreren is niet moeilijk als je weet hoe je het moet doen. Met het stappenplan van Champagnesabres.eu (“sabres” is het Engelse woord voor sabels) ga je nooit de mist in.

 

Champagne sabreren stappenplan

  1. Zorg dat de folie en capsule (kooitje en de folie om de kurk) verwijderd zijn. Haal alles weg, dus ook de folie om de hals van de champagnefles. Een veelgemaakte fout is dat mensen juist de folie om de hals laten zitten, wat de foutgevoeligheid verhoogt.
  2. Zoek een veilige plek om te sabreren. De slaapkamer waar je een champagne ontbijt wilt verzorgen is waarschijnlijk niet de beste plek. De kurk komt immers met een stuk glas van de kop van de champagnefles, en dat gaat met krachtig geweld. Om te voorkomen dat je na het sabreren meteen de glaszetter moet bellen, richt je beter op een veilige plek, of verstandiger nog: je doet het buiten.
  3. Houd de champagnefles in een hoek van 45 graden schuin omhoog; houd de arm gestrekt.
  4. Op de hals plaats je de champagnesabel op de “laslijn” van de champagnefles. Iedere fles heeft een dergelijke laslijn. De sabel glijdt straks over deze lijn.
  5. Wrijf de sabel een aantal keer over de laslijn, zodat je weet dat je goed zit.
  6. Het is tijd om te sabreren zoals in de tijd van Napoleon gebruikelijk was. Net als bij het afslaan met een driver op de golfbaan is het belangrijk dat je de beweging volledig afmaakt. Stop dus niet bij de kop van de champagnefles! Sla door tot de arm met de sabel helemaal gestrekt is. Geen korte tik maar een lange slagbeweging dus. Houd de sabel in een hoek van 45 graden op de laslijn van de fles, schuin dus, niet plat. Tik hem nu in een lange, soepele beweging en de kurk met de glazen kop schiet er makkelijk af. Gebruik niet teveel kracht.

 

Angst voor glassplinters is een veelgehoorde kanttekening bij sabreren, maar dat is onnodig. Wie netjes sabreert zorgt ervoor dat er vrijwel geen glassplinters zijn. Door de druk op de champagnefles spuiten deze splinters namelijk samen met een kleine hoeveelheid champagne mee naar buiten. Houd daar dus ook rekening mee, dat er een klein beetje vocht naar buiten spuit.

 

Veel plezier en succes! Op uw gezondheid!

 

Het team van Champagnesabres.eu